dissabte, 29 de novembre del 2008

4. Avaluació de recursos per a la interculturalitat


La nova realitat social que s’està configurant en el nostre entorn més immediat, comporta, com no pot ser d’altra manera, una nova realitat educativa. Per ajudar als centres educatius i als professionals que hi treballen, els psicopedagogs haurem de recòrrer als mitjans que tenim al nostre abast, sabent triar aquells que siguin més adequats per assolir els nostres objectius, tenint com a marc de referència dos dels factors que més intervenen en el canvi que s’està desenvolupant:


  • D’una banda, ens cal conèixer els aspectes més destacats de les cultures presents a l’àmbit social i educatiu en què treballem per poder promoure una educació de qualitat per a tots, ajudant-los, des de les diferències existents, a arribar a assolir objectius comuns. Així podrem ajudar als equips docents a promoure valors com el respecte, la valoració mútua, la convivència amb diferents grups socials i culturals

  • D’altra banda, hem de saber utilitzar en la nostra feina, i ajudar als professionals de l’educació a què ho puguin fer també ells, les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), ja que són una eina molt eficaç per afrontar amb eficàcia i eficiència els reptes socials i educatius del present i del futur, presidits per un entorn en permanent canvi i transformació.

Però és important que poguem evitar caure en un error força habitual actualment en el món educatiu: no hem d’utilitzar qualsevol recurs que trobem a la xarxa per més atractiu que ens sembli plàsticament i tècnicament. Cal tenir una programació que serveixi de base i fonament a la nostra tasca i a la dels equips docents dels centres que assessorem. L’educació intercultural no pot ser fruit de la improvisació: cal integrar-la en el currículum del centre i de les matèries. Com bé se’ns diu a les Instruccions per a l’organització i el funcionament dels centres educatius d’ESO 2008-09 (Resolució de 30 de juny de 2008), en la pàgina 94, quan es refereix a l’ús de les TIC: “Per contribuir al desenvolupament de les competències bàsiques establertes en el currículum vigent, en especial de la competència comunicativa lingüística i audiovisual i la del tractament de la comunicació i competència digital, cal que, seguint els continguts dels currículums...” En el marc de la seva autonomia, cada centre pot incloure, de manera transversal, aquells continguts interculturals que s’adequïn a la seva realitat.

El treball que hem dut a terme en les PAC 2 i 3, ens ha servit, com a futurs psicopedagogs, per conèixer recursos a la nostra disposició que faciliten aquestes tres aspectes:

  • En primer lloc, disposar d’informació sobre les cultures presents a la nostra societat. També, hem pogut treballar amb fonts de coneixement sobre aspectes relacionats amb el concepte d’interculturalitat i que ens són molt necessaris en la nostra tasca com a psicopedagogs: diversitat cultural, universalisme, particularisme, relativisme cultural, nivells d’interculturalitat…
  • En segon lloc, hem pogut conèixer i aprendre a elaborar Webquest, propostes didàctiques que faciliten el desenvolupament de les competències bàsiques, el treball cooperatiu i prioritzen la construcció del coneixement mitjançant la transformació de la informació en un producte creat pels propis alumnes (segons la definició de la Comunitat Catalana de Webquest). Així mateix, hem conegut webquest ja elaborades i les hem pogut analitzar de manera crítica per veure quines realment podien respondre al nivell d’interculturalitat que voldríem treballar. Fruit d’aquest anàlisi hem pogut arribar a la conclusió que les webquest són unes aplicacions TIC que permeten, d’una manera molt fàcil, la integració dels continguts multiculturals i interculturals en els currículums dels centres educatius.
  • Finalment, hem pogut fer ús del treball cooperatiu i en xarxa, eina importantíssima als centres educatius, entre els alumnes, i també entre els equips docents i per a nosaltres mateixos, ja que, com a futurs psicopedagogs, hem de poder desenvolupar projectes en equips multidisciplinars i poder resoldre satisfactòriament els conflictes que puguin sorgir.

diumenge, 16 de novembre del 2008

3. Seguiment i evolució de la Webquest

La webquest que he elaborat conjuntament amb la Mercè Crusats porta per títol “Som peces d’un mateix puzle”.

En aquesta webquest proposem tres objectius didàctics als alumnes als quals va adreçada:

  • En primer lloc, volem demostrar que som com som actualment per una barreja d’influències de pobles molt diversos que han format part de la nostra història i ara formen part de la nostra identitat com a societat.

  • En segon lloc, veurem que, dia a dia, continuem construint aquesta identitat intercultural amb la convivència amb persones de procedències molt diverses: com influeixen en la nostra manera de ser i viure els trets característics de la diversitat de cultures diferents que conviuen en un mateix lloc.

  • Finalment, però no menys important, veurem que a partir del coneixement i estimació de les pròpies arrels, podem incorporar i valorar nous costums.

Aparentment ens ha estat fàcil plasmar els conceptes tèorics treballats en els mòduls i altres documents de l’assignatura en aquesta proposta didàctica. Penso que en les activitats que proposem als alumnes treballaran continguts relacionats estretament amb conceptes com ara: universalisme i particularisme, comparació de cultures i diversitat cultural, relativisme cultural, conflictes de poder, entre d’altres.

Sense voler ser ambicioses, penso que la proposta didàctica que hem elaborat amb la Mercè, pretén arribar a un nivell alt o de transformació cultural en el que la interculturalitat és entesa com un valor essencial per a la societat. Començant el camí en un nivell bàsic o d’intercanvi de coneixement sobre les diverses cultures en joc, volem arribar a la creació de llenguatges culturals nous. Pretenem arribar a models d’interacció on es puguin crear nous patrons i codis culturals, producte de la fusió d’elements dels grups culturals en joc.

Tot plegat, amb les TIC com a mitjanceres d’aquest procés, a través d’una eina com és la webquest que facilita l’aprenentatge i el treball cooperatiu, la tutoria entre iguals, la competència bàsica d’aprendre a aprendre, la competència tecnològica,… A través de la webquest podem utilitzar Internet per aprendre a informar-nos, no únicament com a consumidors d’informació, sinó sent capaços d’interpretar els fets de manera reflexiva.

Als mestres i professors, les webquest ens permeten aprofitar les grans possibilitats educatives i socials que ofereixen per ensenyar i entrenar competències personals i socials de molta utilitat per als nens i joves d’acord amb el seu contingut. En aquest sentit, a la Mercè i a mi, ens ha estat de gran utilitat el material per a docents que hem trobat en aquest enllaç: Articles i entrevistes, recollits per Carme Barba a la seva web De mestr@ a mestre/a. Us recomano la lectura d'alguns d'ells!

Respecte al treball en grup, ens ha estat fàcil organitzar-nos i posar-nos d’acord. A partir d’una primera pluja d’idees via correu electrònic vam acordar els aspectes clau que volíem treballar en la webquest; vam elaborar un document de word que ens va servir de columna vertebral del nostre treball. Durant els primers dies vam anar enriquint aquest document amb les aportacions que cadascuna de nosaltres anava treballant. Vam fer una breu trobada presencial per acabar de consensuar alguns aspectes i posteriorment vam acabar de fer tot el treball telemàticament. No hem tingut grans dificultats tècniques; ens ha anat molt bé tenir ja tot el material a punt en format Word abans de posar-nos a passar-ho a l’entorn phpWebquest. Hem procurat mantenir el contacte diari per anar solucionant tots els dubtes que podien anar sorgint.