diumenge, 21 de setembre del 2008

INICI

El sistema educatiu del nostre país desenvolupa la seva activitat en el marc d’una societat multicultural que va avançant cap a un model de societat intercultural. Els alumnes són diferents entre ells i aquest ha de ser el punt de partida de la nostra acció assessora. Hem de poder definir uns plantejaments sobre l’atenció a aquesta diversitat, i aplicar estratègies adients a fi de donar resposta als diferents interessos, capacitats, ritmes d’aprenentatge i altres aspectes del desenvolupament personal i social de tots els alumnes.

Aquesta nova realitat educativa requereix afrontar el repte d’educar des d’un plantejament que atengui la “diversitat de cultures”, respectant les diferents maneres d’entendre la vida i fent possible que, des de les diferències culturals reconegudes, els alumnes desenvolupin uns valors comuns. Es tracta de fer possible que tots puguin adquirir aptituds i actituds que els capacitin per viure de manera satisfactòria i adequada en una societat multicultural. Per això, en primer lloc ens cal conèixer els aspectes més destacats d’aquestes cultures per poder promoure una educació de qualitat per a tots, ajudant-los, des de les diferències existents, a arribar a assolir objectius comuns. Si és important el manteniment de la pròpia identitat cultural i lingüística, també és un signe de maduresa social el respecte, la valoració i la convivència amb els diferents grups culturals que també formen part de la nostra societat. La diferència ens ha de portar a l’enriquiment mutu.

Cal la definició i concreció d'una concepció d’escola per a tothom, tot recorrent als mitjans que siguin més adequats en funció de la gran diversitat de col.lectius que hi tindran accés i que permeti el flux de coneixements i experiències. El cooperativisme, el treball en xarxa, seran bàsiques. En aquest marc definit pel nou paradigma educatiu, la incorporació de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en la nostra societat ha configurat un món en canvi constant. Cal aprofitar els canvis tecnològics per afrontar amb eficàcia i eficiència els reptes socials i educatius del present i del futur, presidits per un entorn en permanent canvi i transformació. L'escola no pot mirar-se la societat i tot allò que en ella s'hi cou des de fora, sinó que ha de saber treballar i conviure amb tots els elements i les eines que intervenen i fan possible el progrés.

La integració de les TIC a les escoles, i per a la nostra tasca d’assessors, ens ha de permetre:

  • aplicar metodologies actives, participatives, que promouen el treball cooperatiu;

  • atendre a la diversitat per la construcció d'aprenentatges significatius, tendint a una pedagogia més diferenciada, individualitzada, per donar resposta a l'heterogeneïtat dels alumnes i donant més autonomia als alumnes;

  • treballar en xarxa per trencar el tradicional aïllament entre els centres i promoure una cultura solidària entre escoles i mestres.

1 comentari:

Ester González González ha dit...

Hola Margarita,
només volia comentar que trobo interessantíssims els enllaçós que has posat al teu blog sobre interculturalitat.
Sort i endavant!
Ester