dijous, 11 de desembre del 2008

5. Tancament de l'assigntura i l'avaluació

Com que penso que les entrades que hem anat fent al blog van molt lligades a la feina que hem desenvolupat en el conjunt de l’assignatura, faré aquesta avaluació de manera paral·lela.


Les activitats d’avaluació continuada que ens han proposat els consultors ens han servit per poder treballar i assolir els objectius generals del pla docent de l’assignatura. En concret:

  • Amb l’estudi dels mòduls de l’assignatura i els altres materials complementaris aportats pels consultors i amb l’elaboració de la primera PAC (Estudi de cas: visualització i anàlisi del vídeo, debat i informe), hem treballat entorn dels primers objectius proposats:
    o Conèixer i emprar adequadament les expressions i els conceptes que ofereixen diverses disciplines per analitzar i comprendre els reptes que planteja la diversitat cultural.
    o Examinar els models teòrics de política educativa relacionats amb el tractament de la diversitat cultural i relacionar-los amb decisions relatives a l’educació.
    o Analitzar els diversos tractaments educatius de la diversitat cultural i els reptes que planteja en els àmbits de l’educació formal i no formal.
    o Examinar i avaluar situacions educatives caracteritzades per la diversitat cultural i fer propostes per intervenir-hi des d’una perspectiva psicopedagògica.


  • Amb la segona PAC (Elaboració d’una webquest i informe) i la tercera (Catalogació i avaluació de recursos per a l’educació intercultural en línia), hem treballat l’últim dels objectius generals del pla docent:
    o Adquirir un domini suficient d’eines informàtiques com a mitjà de treball personal i professional, demostrant així competències i coneixements propis de l’assignatura.

El retorn de les PAC que ens han lliurat els consultors i la consulta reiterada als mòduls i als materials complementaris ens han permès consolidar els aprenentatges bàsics, els conceptes fonamentals d’aquesta assignatura. Aquesta feina de “reciclatge” dels aprenentatges és molt útil en els contextos d’ensenyament-aprenentatge a les aules.

Les PAC han proposat activitats molt pràctiques que han servit per contextualitzar els continguts dels mòduls en el que ha de ser la nostra tasca com a psicopedagogs, especialment en el camp de l’educació formal.

Les propostes que ens han fet els consultors per anar construint el blog, penso que han estat una molt bona eina per ajudar-nos a reflexionar i avaluar la pròpia tasca; valoració que ha de formar part de la feina del psicopedagog en el seu treball en equip amb altres professionals. No és suficient en avaluar quin ha estat el resultat de la intervenció duta a terme, sinó que cal avaluar tots els moments d’aquest procés d’intervenció, des del moment de rebre la demanda, passant pels disseny,… El blog ha estat una bona eina per ajudar-nos a adquirir aquest hàbit.

En el meu blog, a més de les entrades demanades pels consultors, hi he afegit enllaços a altres webs que ofereixen recursos interessants per al treball de la interculturalitat; enllaços que he anat afegint de manera progressiva, a mesura que anàvem avançant en l’estudi de l’assignatura i accedia a nous materials (per exemple sobre les webquest). També hi he fet un recull dels documents i altres materials que els companys van aportar en l’interessant debat de la primera PAC.

De moment, no he pensat quina utilitat li donaré al blog d'ara en endavant. Actualment, en la meva tasca professional no tinc oportunitat de treballar la interculturalitat d'una manera específica. Com he defensat en totes les activitats d’aquest assigntura el fet de no treballar la interculturalitat perquè sí, perquè toca, sinó que cal integrar-la al currículum com a projecte de centre; en el moment que, en el centre on treballo, arribem a aquest punt, suposo que el podré reciclar i utilitzar com a eix vertebrador d’aquest treball. Sóc una gran defensora dels blogs de centre, d’aula, de professor, d’alumnes,… com a eina que serveix per guiar el treball d’una assignatura o projecte, d'una manera motivadora pels alumnes, i molt útil per a ells i per als professors, per la seva facilitat d'ús i les possibilitats que donen les múltiples eines de la web 2.0.

Com ja havia pogut llegir en algun fòrum de la UOC, aquesta és una assignatura que porta feina però amb la que realment s’aprén molt. I a més, els blogs i webquests elaborats en d’altres semestres són una bona eina de consulta per als que ara hi estem matriculats.